Gå till innehåll

Du kan spara energi

Energideklaration BRF MålarenEn stor del av våra driftskostnader är våra energikostnader. Det handlar till absolut största delen om uppvärmning, men också annan el som belysning till trapphus och källare.

BRF Målaren använder 148 kWh/m2 och år, varav el 7 kWh/m2. Liknande hus använder 133–165 kWh/m2 och år, nya hus 109 kWh/m2. Energideklarationen är utförd 2009-08-17.

Ur ett miljömässigt perspektiv är det dumt att göra av med energi i onödan, även om vi köper grön el från vår elleverantör. Här är några praktiska tips för att spara energi – både din och vår gemensamma.

Vädring

Det bästa sättet att vädra är att ordna korsdrag under en kort tid. Då slipper du kyla ned möbler och annan inredning som sedan måste värmas upp igen.

Element
Ställ inga möbler framför element. Om du ändå måste – se till att de står en bit ut från elementet.

Temperatur
Rekommenderad inomhustemperatur är 20 grader, och i sovrum cirka 18 grader. Överväg att använda varmare kläder och sockor och/eller inomhustofflor om du ändå fryser.

På resa?
Om du reser bort ett par dagar eller mer kan det vara bra att sänka temperaturen och stänga av element. Golvvärmen och handdukstorken behöver inte heller vara igång då.

Tvätt och disk
När du tvättar eller diskar bör du fylla maskinen och inte tvätta eller diska med halvtom maskin. Förtvätt och fördisk är också onödigt utom i undantagsfall. Skölj inte av tallrikar innan du stoppar dem i diskmaskinen, men skrapa bort stora matrester.

Ytterligare information finns bland annat hos Uppsala kommuns energi- och klimatrådgivning.